Hiljaisen Kansan tarina alkoi jo vuonna 1988

KEVÄT

KESÄ

SYKSY

TALVI

Viitostiellä kulkijoita tervehtii vuodenajan, päivänkulun ja valon vaihtelussa elävä näky.
Heinäpäät ilmestyivät Suomussalmelle ensimmäisen kerran jo vuonna 1988, kun tanssija-koreografi Reijo Kela loi ne osaksi Ilmarin Kynnös -esitystään. Kansa kasvoi osaksi esitystä Lassilan pellolla Suomussalmen kirkonkylällä.

Seuraavan kerran heinäpäät nousivat esiin Helsingissä kesällä 1994, kun Kainuun maakunta esittäytyi Senaatintorilla. Kansa ilmestyi yön tunteita Tuomiokirkon portaille, ja aamulla 700 turvepäätä hämmästytti torivieraita ja ohikulkijoita. Kun Senaatintorin tapahtuma päättyi, Kansa katosi taas vähin äänin yön hämärässä.

Vuonna 1994 heinäpäät olivat mukana perfomanssissa Kauniit ja rohkeat, rantojen raukat, jonka Reijo Kela ja Heikki Laitinen kumppaneineen toteuttivat Ämmänsaaren Jalonuoman rannalla.

Nykyisen kotipaikkansa Hiljainen Kansa sai syksyllä 1994.

Reijo Kela ei suunniteltut Kansalleen pitkää ikä, mutta turvepäiset hahmot ansaitsivat itselleen olemassaolon oikeuden.

Hiljainen Kansa puetaan puhtaisiin kaksi kertaa vuodessa, alkukesällä ja syksyllä. Kesän alussa kansa saa myös uudet päät suoraan pellosta.

Kansa vaatetetaan lahjoituksena saatavilla vaatteilla. Keräyksiä järjestää Kansasta huolta pitävä Työpaja Hanslankarit yhteistyössä Niittykahvilan ja Kainuun Kuutamokeikkojen kanssa.


LISÄTIETOJA: Reijo Kela

kts. Panoraamakuvaa Hiljaisesta kansasta