Luonnollinen toimintatapa

Niitty-ympäristö läsnäolevana ja toiminnan reunaehtoja asettavana, on ollut alusta lähtien kunnioituksemme, varjelumme ja inspiraatiomme lähde. Olemme pieni osa ihmeellistä ekosysteemiä, jonka vaaliminen on meidän kulmakivemme.

Kestävä kehittäminen ja jo olemassa olevan hyödyntäminen niin rakennuksissa, tuotteissa kuin palveluprosesseissa, on ollut
meille aina taloudellisuus ja ympäristöllinen perusperiaate. Paikallisten tuotteiden, kulttuurin ja osaamisen yhdistäminen, on toimintamme ydin. Tyytyväiset asiakkaat innostavat jatkuvaan kehittämiseen niin osaamisen kuin elämystenkin saralla.

Tunnustuksena pitkäjänteisestä ja arvokkaasta työstä Kestävän kehityksen edistämisestä, olemme saaneet kesäkuussa 2020 Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin

Ystävänä ympäristölle

Hiljaisen Kansan Niittykahvilan alueella saa tuntumaa pitkospuukävelyyn. Asiakaspalvelualue on katettu lankutuksin. Syynä ei ole maaperän märkyys vaan halu säästää maaperää kulumiselta.

Niitty-ympäristö on kaiken Niittykahvilan toiminnan keskiössä, se on paitsi kunnioituksemme ja varjelumme kohde myös jatkuvan inspiraation lähde. Olemme pieni osa ihmeellistä ekosysteemiä, jonka vaaliminen on meidän kulmakivemme.


Lankutus on rakennettu kakkoslaadun lankusta, joka palvelee hyvin tarkoitusta mutta säästää rakentamiskustannuksissa.
Ympäristön säästäminen ja kunnioittaminen näkyy kaikessa toiminnassamme. Käytämme niin paljon kuin mahdollista ympäristömerkittyjä tuotteita ja huolehdimme puhtaudesta ympäristöystävällisillä puhdistusaineilla.

Olemme ystävänä ympäristöllemme myös suosimalla paikallisia materiaaleja, tuotteita ja palveluja. Salaattiyrttimme ovat todellista lähiruokaa sillä ne kerätään pellolta tuvan ympäriltä.

Salaateissa käytämme suolaheinän lehtiä ja kukintoja, maitohorsman lehtiä ja kukkia, poimulehtiä ja vuohenputkea. Aikaisin keväällä maitohorsmasta käytetään myös parsan tapaan nuoret alut.

Lypsysiivilän uusi elämä

Pruuuiiii, Pruuuiii…. lypsylle! Mansikki kotiin lypsylle! Karjankutsuhuudot kaikuivat entisaikaan maaseudulla joka ilta, kun metsässä ja niityillä laiduntavat lehmät kutsuttiin navettaan iltalypsylle. Lehmät olivat hoitajilleen persoonallisia olentoja, jotka tunsivat nimensä ja vastasivat kuulleessaan tutun äänen kutsuvan niitä nimeltä.

Hiljaisessa suvi-illassa karja kuuli kutsuhuudon kilometrienkin päähän. Metsä rytisi ja tanner tömisi kun lehmät monesti juoksujalkaa saapuivat lypsylle.

Kun Niittytuvassa kuuntelet tarkasti, voit kuulla käyttöesineiden kuiskivan tarinoita menneiltä vuosikymmeniltä ja jopa vuosisadoilta.

Siivilä tai sihti oli tärkeä esine käsin lypsettäessä. Siivilällä maidosta saatiin pois roskat ja kun sen pohjalle laittoi vaikkapa sideharsoa, pienimmätkin roskat jäivät siivilään.
Niittytuvassa vanhoja lypsysiivilöitä on hyödynnetty kattolamppujen kupuina. Lypsysiivilöistä tehdyissä kattolamppukuvuissa on sivuilla siivilän kahvat. Kahvattomat metallikuvut ovat separaattorin kupuja. Separaattorikin liittyy maitoon ja lypsämiseen.


Niittyhotellissa kuhisee ja surisee

Hotelliyrittäjäksi ryhtyminen ja hotellin ostaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja edullista. Niittytuvan Niittyhotelli on kierrätysmateriaaleista valmistettu hyönteishotelli. Hyönteishotellin mukana saat kotiisi palan Hiljaisen Kansan Niittykahvilan tunnelmaa, sillä hyönteishotellit on rakennettu Niittykahvila-alueen varastojen uumenista löytyneistä puulaatikoista ja muista pikkuesineistä ja luonnonmateriaaleista.

Hotelleista voi tulla keräilyharvinaisuuksia, sillä jokainen hotelli on numeroitu. Hotellinomistajien toivotaan ottavan kuvan hotellin sijoituspaikasta ja julkaisevan kuvan Instagramissa #niittyhotelli, niin pysymme kärryillä kuinka laajalle niittyhotelliketjumme leviää.

Lainaus hotellin mukana tulevasta tekstistä:


"Onnittelut! Olet nyt pelastamassamaailmaa kanssamme. Villipölyttäjälajeista moni on uhanalainen. Tarjoamalla kodin näille lajeille, turvaat ekosysteemin monimuotoisuuden.Sijoita hotelli paahteiselle paikalle, lähelle marjapensaita tai mustikkapaikkaa."

Vanhassa vara parempi

Hiljaisen Kansa Niittykahvilan Niittytupa -ravintola on alun perin rakennettu vuonna 1957. Se siirrettiin nykyiselle paikalleen noin 40 kilometrin päästä vuonna 2014. Vanhan hirsipirtin uumenista löydetyt tavarat pyrittiin hyödyntämään tarkoin. Matot löytyivät rakennuksen ullakolta ja vanhoja esineitä on koristeena ikkunoiden välissä ja seinillä.

Siivilöiden ja separaattorikupujen lisäksi katossa on myös kattokruununa vanha kärrynpyörä. Vanhoista lattialankuista tehtiin pöytiä ja penkkejä. Jopa vanhoja heinäseipäitä ja heinäseipään tappeja on käytetty rakentamiseen. Niittytuvan terassi on saanut heinäseiväskaiteen. Heinäseipäiden tapeista taiteillaan pöytäkoristeita.

Alueen hirsisistä kolmesta ladosta yksi on siirretty paikalleen vanhalta heinäpellolta ja kaksi muuta on rakennettu paikan päällä paikallisella työvoimalla. Osa katoksista on tehty yhteistyössä ympäristöhankkeiden kanssa, jolloin kohde on ollut työssäoppimispaikka paikallisille työttömille.

Hirren hiilinielu

Niittytuvan hirsiseinien paksuus on 260 millimetriä, mikä on reilusti paksumpaa kuin omakotitalojen rakentamiseen käytettävä noin 200 millimetrin hirsi.

Hirsiseinä toimii myös hiilinieluna, eli puumateriaaliin on varastoitunut hiiltä. Puussa on hiiltä 212 kilogrammaa kuutiometriä kohden.

Niittykahvilan rakennuksissa on puumateriaalia yhteensä 110 kuutiota, joten niissä on hiilinielua 23 320 kilogrammaa.

Villasukkia Ilmari Kiannon kotipappilan malliin

Kulkeekohan ajatus kirkkaammin tai syntyykö teksti sujuvammin, jos jalassa on villasukat, jonka mallisia on pitänyt yksi viime vuosisadan alkupuolen merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista, Suomussalmella elänyt ja yli 60 kirjaa kirjoittanut Ilmari Kianto.

Tätä voi testata hankkimalla Niittypuodista ”Pappilan sukat”, joiden malli on peräisin Kiannon lapsuudenkodista, Suomussalmen Karhulanvaaran pappilasta. Sukat on suunniteltu Kiannon erämaakoti Turjanlinnasta löytyneen valokuvan perusteella.


Pitkävartisia monivärisiä Pappilan sukkia neulovat useat suomussalmelaiset ”mummot” kuten 74-vuotias Kirsti Heikkinen. Hän on neulonut villasukkia yli 30 vuotta ja on todella tuhansien villasukkien nainen.- Intohimohan neulominen on, ehdottomasti. Pappilan sukkia teen tarvittaessa vaikka kahdet vuorokaudessa, Heikkinen kertoo.

Miten soi kuiva puu?

Osaatko erottaa kuivan ja kostean puun äänestä, joka syntyy, kun puita lyö yhteen?

Kuivan puun sointi puita yhteen lyödessä on korkea ja kova, kostean puun ääni on pehmeämpi.

Tulenliekkien tanssi tulisijassa on lähes meditatiivista katseltavaa. Liekkien keskellä savun nokeama kahvipannu on kaunis ja kuvauksellinen.
Erikoiskahvien aikakaudella perinteisestä pannukahvista on tullut harvinaisuutta ja nokipannukahvista harvinainen erikoisuus, joka yhdistää meidät parinsadan vuoden suomalaisen kahvinjuojien ketjuun.


Puuenergiaa

Niittykahvilassa niin kahvi kuin pienet suolaiset syötävät valmistetaan aina kesäaikaan avotulella. Niittykahvilaan suunnitellussa ja tilaustyönä valmistetussa tulisijassa palaa aina kuivia koivuhalkoja.

Polttopuita käytetään myös Niittytuvassa. Kaiken toiminnan energiasta lähes 70 prosenttia tuotetaan polttopuulla.

Hiljaisen Kansan Niittykahvilan polttopuut tulevat Kainuun Kuumatokeikat -yrityksen polttopuutoiminnasta, joka työllistää paikallisia työntekijöitä. Polttopuut kuljetetaan Niittykahvilaan yhteiskyytien mukana.

Polttopuita kuluu vuodessa 40 kuutiota – jonoksi aseteltuna se on 40 metriä metrin korkuisia ja paksuisia suorakaiteen muotoisia pinoja. Toiminnassa tarvittava sähköenergia on 100 % tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla.